• Головна |
  • Новини |
  • Порадник |
  • Фотоальбоми |
  • Форум |
  • Оголошення |
  • Онлайн ігри |
  • Контакти
  • Головна » Новини Тернополя » Здоров'я

    Кашель - найпоширеніший симптом ГРВІ та застудних захворювань. Кашель часто стає вірним супутником ангіни і риніту.

    Як повідомляє сайт з новинами "Leociti.info", порушення нормальної діяльності органів дихальної системи важковиліковний і тому зустрічаються в хронічній формі у кожного четвертого жителя нашої планети. Сухий кашель, як правило, мучить жертву ночами, заподіюючи фізичні та психологічні незручності. Справитися з ним можна за допомогою медикаментозних і народних засобів.

    Сухий кашель непродуктивний, оскільки під час рефлекторних скорочень з легенів виходить всього лише повітря. Затяжні напади мають сприяти виведенню мокротиння, «налиплого» на війчасті епітелії, що вкривають внутрішню поверхню бронхів. При сухому кашлі речовина, що виділяється запаленими органами дихання, виявляється занадто в'язкою для того, щоб її міг легко « проштовхнути» до гортані потік повітря.

    Однак при всій прозорості механізму сухого кашлю причини і метод його лікування істотно різняться. При бронхіті (хронічному і гострому), плевриті, трахеїті, застуді та грипі прийняті препарати повинні сприяти утворенню мокротиння і його розрідження. Інакше воно буде застоюватися, ускладнюючи основне захворювання. Разом з мокротою ви рятуєтеся від хвороботворних бактерій, прискорюючи одужання.

    Причини сухого кашлю можуть бути найрізноманітнішими. Найбільш поширене - куріння. Так званий хронічний бронхіт курця з'являється вже через пару років постійного пристрасті до цієї згубної звички. Кашель курця турбує вранці і після важких фізичних навантажень. Якщо «стаж» куріння перевищив п'ятирічну позначку, виражена задишка з'являється навіть після енергійної ходьби.

    Кашель викликає і звичайна застуда. З'являється він приблизно на другу-третю добу після ангіни або нежиті. Зникає (при правильному лікуванні) через тиждень-півтора. Терапія повинна бути спрямована на зняття хворобливих симптомів у горлі і придушення нападів кашлю.

    При бронхіальній або алергічній астмі легені набрякають і запалюються. Несвоєчасний прийом потрібних препаратів може призвести до несприятливих наслідків - аж до набряку Квінке і летального результату. Хворі на бронхіальну астму повинні оглядатися у лікаря і проходити обстеження щонайменше раз на півроку. Різновид алергії - аспіринова астма. Ліки на основі аспірину провокують різкий бронхоспазм. Зняти задуху можна тільки за допомогою бронхорозширяючих препаратів.

    Сухий кашель, що супроводжується дуже сильними болями в грудній клітці, - привід для серйозного занепокоєння. Часто він виникає через пухлинне утворення або запалення легенів. Подібна симптоматика характерна і для коклюшу, туберкульозу.

    Якщо огляд пульмонолога і флюорографія не підтвердили наявності проблем з легенями, має сенс звернутися до гастроентеролога. Хрипи і періодичне покашлювання - результат дисфункції жовчного міхура. Порушення в роботі інгібітора протонної помпи сприяють спонтанним викидам розчину соляної кислоти в шлунок. «Сигналом» появи опіків і є кашель, а разом з ним і печія, зміна тональності голосу і біль в епігастральній ділянці.

    Незалежно від природи появи сухого кашлю, універсальним засобом полегшення симптомів і розрідження мокроти стануть інгаляції. Каструля або миска з гарячою водою - вчорашнє століття. У будь-якій аптеці ви можете придбати компресійний інгалятор. У нього перед процедурою наливається ефірне масло (якщо у вас застуда ) або бронхорозширяючий засіб (якщо у вас алергія або астма). Такий інгалятор зможе використовувати навіть дитина.

    Розріджують мокротиння препарати амброксолу, бромгексину та ацетілцістеінової кислоти. Купівля підходящих ліків залежить від ваших фінансових можливостей і смакових уподобань. Малюкові сподобається ароматизований сироп, а дорослий цілком здатний випити таблетки або капсули. Пам'ятайте: у будь-якого дорогого і широко розрекламованого засобу є дешеві аналоги - дженерики. Список їх можна знайти в Інтернеті на спеціалізованих медичних сайтах.

    Народна медицина радить при лікуванні ГРВІ постійне пиття. Щоб полегшити напади кашлю, замініть чаї та гаряче молоко - трав'яними відварами. Добре допомагають відвари буркуну, деревію, лимонника, календули. Відхаркувальними властивостями володіє ромашка аптечна, звіробій і подорожник.

    Показані антисептичні полоскання - вони пригнічують кашель і знімають печіння і першіння. Найефективніше інших допомагають ефірні масла і спиртові настоянки евкаліпта, чебрецю і чайного дерева. У перші дні хвороби полоскати горло доведеться кожні 2 години.

    Якщо кашель триває довше 7 днів, і при цьому тенденція до поліпшення зовсім непомітна - відвідайте лікаря. Зрушити лікування з мертвої точки допоможуть електрофорез, кварцова лампа і промивання носоглотки.


    Розділ: Здоров'я | Переглядів: 2684 | Додав: terno | Теги: кашель | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar