• Головна |
  • Новини |
  • Порадник |
  • Фотоальбоми |
  • Форум |
  • Оголошення |
  • Онлайн ігри |
  • Контакти
  • Головна » Новини Тернополя » Усіляка всячина

    Сьогодні ми регулярно стикаємося з поняттям «електронне чорнило», коли мова заходить про пристрої для читання електронних книг. Так що ж це за чорнило-на-батарейках? Чим вони краще рідкокристалічних дисплеїв і чи можуть вони протекти і забруднити сумку, наприклад?

    З зовнішньою стороною обох технологій знайомий кожен: TFT (як в ноутбуках, комп'ютерних моніторах, «айфон» і всіх новомодних планшетних комп'ютерах) балує нас різноманіттям квітів, відмінно підходить для мультимедіа та ігор.

    Проте тривала робота з таким екраном, особливо якщо він має невеликий розмір, м'яко кажучи, викликає дискомфорт. TFT-екран продовжує мерехтіти перед очима, навіть якщо дивитися в бік, а якщо не робити перерву довгий час, простіше простого заробити головний біль. Для тих, хто має намір саме читати, і створюються пристрої з дисплеєм, виконаним за технологією «електронного чорнила» - не кольорове, не підсвічується і статичне зображення дійсно нагадує віддрукований на папері текст. Таким екраном сьогодні оснащена велика частина букридер.

    Є пристрої, які намагаються працювати «на два фронти» - так звані web-book, рідери, які, подібно заморському Barnes & Noble Nook і вітчизняному Highscreen Alex, не «заморочуються» і поєднують в собі відразу два дисплеї: великий E-Ink для читання і маленький сенсорний TFT для Інтернету та мультимедіа (ну або тільки для управління, як у випадку Nook). А в квітні 2011 стало відомо, що специ з Apple запатентували технологію, яку простою мовою можна назвати гібрид дисплеїв - патент подано під назвою «Системи та методи перемикання між електронним папером і відео-дисплеєм» і містить опис того, як гібридний дисплей буде працювати в пристрої і параметри, які користувач зможе змінювати.

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    Однак до тих пір, поки ми не побачимо «супер-читалку» від Apple, нам належить працювати з цими технологіями окремо, а для цього непогано було б розібратися, яким чином вони функціонують.

    Суть дії TFT, рідкокристалічних дисплеїв на тонкоплівкових транзисторах (так по-науковому називаються звичні всім екрани стільникових телефонів, моніторів і телевізорів), така: світло від лампи підсвічування проходить через шар рідких кристалів і повністю поглинається фільтром (чорний екран), не поглинається взагалі ( відповідно, білий колір) чи поглинається частково - так виходять кольори спектру. Колір зображення визначають колірні фільтри, причому кожен піксель матриці складається з трьох елементів - червоного, зеленого та блакитного.

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    «ЕЛЕКТРОННІ чорнило», вірніше, екрани, виконані технологією, працюють навпаки джерелом світла темряві почитати. Принцип дії наступний: мікрокапсули чорнила містять заряджені діоксиду титану (чистого білого кольору) чорні частинки протилежним зарядом. Під дією електричного поля пігмент встановлюється бажане положення забарвлює капсулу білий, чорний або проміжний сірий колір сучасних рідерах E-Ink-дисплеями використовується, правило, 16 відтінків сірого. У результаті маємо чітку картинку - її зручно читати будь-яким кутом, б освітлення.

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    Ще один плюс дисплеїв такого типу - енергозбереження. Рідер з електронною книгою у «відкритому стані», на будь-якій сторінці, може пролежати на полиці скільки завгодно часу - заряд батареї витрачається тільки на перегортання. Батарейки середньостатистичного букрідера вистачає на 15-20 тисяч сторінок - мало буде тільки тому, хто хоче прочитати більше ніж 20 томів зібрання творів Льва Толстого за вечір (звичайному помірно-активному читачеві такий «читалки» вистачить на 3-4 тижні).

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    Але є й мінуси - навіть такі прості речі, як анімоване меню і курсор, в пристроях з дисплеєм на «електронному чорнилі» реалізувати не вдається - маленька частота оновлення картинки і залишаються від попереднього зображення розлучення заважають серфити Інтернет навіть власникам найдорожчих рідерів Amazon і Sony . Про те, як це виглядає на бюджетних китайських «виробах», і говорити не хочеться.

    Сьогодні велика частина сучасних рідерів має дисплей, виконаний за технологією E-ink VizPlex. Текст, що відображається на них, нагадує сторінку з газети - чіткий темний шрифт на світло-сірому фоні. Для того щоб домогтися більшої контрастності, а значить, і більшої зручності читання, деякі виробники вдаються до різних «хитрощів»: наприклад, у рідерах PocketBook Pro 602 і 902 для відображення тексту використовується тільки 4 відтінки з 16 доступних, що робить букви чіткіше і контрастніше .

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    Нове покоління некольоровими електронного паперу - E-ink Pearl - поки що використовується тільки в флагманських гаджетах, що виходять під відомими світовими брендами. На відміну від попередників, що відображається на такому дисплеї виглядає надрукованим на нормальному білому аркуші паперу. Контраст складає 10:1, кути огляду рівні 180 градусів, на оновлення сторінки потрібно менше секунди, а роздільна здатність екрану коливається від 150 до 200 dpi, залежно від його розміру. Приклад пристроїв з таким дисплеєм - Amazon Kindle 3 та Sony Reader PRS-350.

    Електронні чорнила, рідкі кристали і анімований одяг

    Ще влітку 2010 була анонсована технологія E-ink Triton - кольорові електронне чорнило. Працюючи за схожим принципом, екрани, виконані за цією технологією, як і раніше не потребували в підсвічуванні, як і раніше були здатні відображати статичну картинку протягом будь-якого часу і навіть справлялися з нескладною анімацією. А в 2011 році нам показали дисплей E-Ink, без проблем відтворює відео з нормальною швидкістю - 24-30 кадрів в секунду. Такі екрани цілком можуть стати заміною TFT в планшетних комп'ютерах - принаймні, за це говорять відсутність відблисків, нешкідливість для зору і невеликий, у порівнянні з TFT-дисплеями, витрата енергії.

    А так як можливість робити E-Ink дисплей гнучким давно ні для кого не секрет - готуйтеся до того, що через пару років замість футболки з героєм улюбленого фільму можна буде придбати майку з улюбленим фільмом. Як вам перспектива нести в маси першого «термінатора» або чергове відео Lady Gaga? Як на мене, за розвитком високих технологій цікаво стежити хоча б за рахунок таких приємних дрібниць.



    Розділ: Усіляка всячина | Переглядів: 5329 | Додав: Костя | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar