• Головна |
  • Новини |
  • Порадник |
  • Фотоальбоми |
  • Форум |
  • Оголошення |
  • Онлайн ігри |
  • Контакти
  • Головна » Новини Тернополя » Екологія

    Проблема біологічної безпеки стільникових телефонів у нашій країні не менш актуальна, чим на заході. Це пов'язане з тим, що включений телефон є джерелом СВЧ опромінення, навіть у режимі очікування. Варто помітити, що людина практично всю свою історію прожив в умовах природного тла радіовипромінювання - це слабке космічне випромінювання й досить помітне імпульсне випромінювання за рахунок блискавок. І організм людини якось пристосований до природного тла. З моменту відкриття радіо пройшло вже більше 100 років, і по потужності радіовипромінювання Земля стала в багато разів яскравіше Сонця, але основна частка цієї потужності поки доводиться на порівняно низькі частоти, до яких людина адаптована. Тому поки не помітні особливо шкідливі масові наслідки роботи потужних радіостанцій і потужних телецентрів, хоча їхня потужність становить десятки й навіть сотню кіловат. Набагато більше шкідливим є високочастотне випромінювання сантиметрового діапазону.

    Мобільний зв'язок перебуває поки на самому початку цього діапазону, але поступово просувається усе далі (GSM 1800,1900). Безпосереднім джерелом випромінювання в мобільному телефоні є його штирова антена. Всі інші джерела випромінювання (сам передавач, гетеродини приймача, синтезатор частоти та інше) настільки малопотужні, що їх можна не брати до уваги.
    СВЧ випромінювання безпосередньо нагріває організм (повна аналогія зі СВЧ піччю). Струм крові зменшує нагрівання, але наприклад кришталик ока не обмивається кров'ю й при значному нагріванні - руйнується, каламутніє. Ці зміни, як правило, необоротні. Даний процес супроводжується різзю в очах і шумом у голові. Вплив випромінювання на мозок людини значно менше, оскільки мозок екранований черепною коробкою (ослаблення сигналу 5 - 7 Дб) і має розвинену кровоносну систему. Різні стандарти мають різну здатність до нагрівання організму. Телефон стандарту GSM 900/1800 небезпечніше, ніж телефон стандарту NMT 450, оскільки частота випромінювання вище. Правда, в NMT450 використаються більші потужності. На щастя СВЧ потужність, випромінювана телефоном, не велика й до перегріву кришталика й мозку справа не доходить. Але телефон на відміну від СВЧ печі випромінює складний модульований сигнал, що несе в собі інформацію. Біологічно інформаційні взаємодії вивчені недостатньо, достовірні результати досліджень у відкритій пресі не публікуються й нам невідомі. Можемо згодом одержати повну аналогію з "коров'ячим сказом" або горезвісним "балканським синдромом".
    Стандарти стільникового зв'язку розроблені на заході, там же виготовляються властиво апарати. Уважається, що санітарні норми в них досить тверді й можна сподіватися, що за нас про усім подбали. Це не факт, хоча б з тієї причини, що старі радянські норми вважали шкідливим опромінення починаючи із щільності потоку потужності 10 мікроват/див2. Із із цієї межі, обмежувалася тривалість робочого дня, призначалося молоко, доплата за шкідливість і т.д.
    Після введення ринкових відносин з'явилося повідомлення, що мінімальна шкідлива щільність потоку потужність становить уже 100 мікроват/див2, тобто всі ми сталі рівно в десять разів здоровее й міцніше. Хотілося б у це вірити. Правда, це говорить і про те, що питання про шкідливий вплив СВЧ випромінювання вивчені не так вуж і добре. Про реальну випромінювану потужність мобільного телефону інформації вкрай мало, але існує стандарт, відповідно до якого ця потужність становить до 2 ватів (або 2 000 000 мікроват). При цьому неясно, це середня потужність або імпульсна (короткочасна). Швидше за все, це саме середня потужність, а імпульсна потужність значно вище (будь-який виробник стільникових апаратур бореться за дальність зв'язку, а виходить, буде збільшувати потужність до межі). На Вашу бідну голівоньку (руку враховувати не будемо, орган украй необхідний, але по суті, мало інтелектуальний) попадає приблизно 20% відсотків випромінюваної потужності, тобто близько 400 000 мікроват. Для відповідності старим нормам (припускаємо, що вся ця потужність розмазується по освітленій стороні голови рівномірно!) поверхня освітленої сторони голови повинна бути не менш 40 000див2 (квадрат 2*2 метри, однак!). По нових нормах поверхня освітленої сторони з повинна бути не менш 4 000див2 (квадрат приблизно 63*63 див, однаково забагато, навряд чи у Вас така більша голова).
    Але ж реальне опромінення нерівномірне, тому й щільність потоку потужності на окремих ділянках голови буде значно вище. На Заході замість щільності потоку потужності часто використають поняття поглиненої потужності, але адже всі люди різні й по якій конкретно голові визначалася (цікаво, як?) або обчислювалася поглинена цієї самої головою потужність, сказати важко. І вуж зовсім важко визначити, у якому ступені Ваша конкретна голова відповідає західному стандарту. Всі ці досить наближені розрахунки проводилися в припущенні, що в мобильнике використається класична штирова антена длиною приблизно у чверть довжини хвилі (з урахуванням покриття це приблизно 70мм). У сучасних апаратах антени намагаються робити значно коротше (уважається, що це круто). Але чим коротше антена, тим більше її так називана добротність.
    Добротність визначає величину запасеної енергії, і ця запасена енергія перебуває в ближнім полі, тобто поблизу антени, і не випромінюється. Тому голові дістається, і випроменена потужність (електричні й магнітна складові поля б'ють по голові одночасно), і запасена або реактивна енергія (електричні й магнітна складові поля б'ють по голові по черзі). За рахунок поглинання частини запасеної енергії головою, наявність голови біля короткої антени трохи знижує її добротність і передавачу легше працювати. Із засобів захисту можна використати або екран, що відбиває (дротяну сітку), або поглинаючий екран (сітка з резистивных провідників, наприклад нитки просочені вуглецем), або їхню комбінацію. У кожному разі краще, коли випромінювання мобильника попадає спочатку на екран, що відбиває, а поглинаючий іде слідом - менше втрат енергії.
    Захист за допомогою всіляких пластикових карток або інших мініатюрних пристроїв можна сміло віднести до розряду БСК (марення сивої кобили) або до засобів полегшення Вашого гаманця.
    Якщо пластикова картка (або щось подібне) захищає від СВЧ, то її з потрухами закуплять військові - пришлепнут її до літака або покладуть пілотові в кишеню, і літак став невидимим для радіолокатора. Водій покладе картку в кишеню, і жоден гаишник не зможе визначити швидкість машини, ну й так далі.
    1. Розмова по мобільному телефоні необхідно зробити коротким не з міркувань тарифного плану, а для здоров'я себе - улюбленого.
    2. У машині СВЧ випромінювання перевідбивається від металевого кузова й значно підсилюється його шкідливий вплив. Рекомендується використання зовнішньої антени (не на склі, а саме зовнішньої).
    З. В умовах нестійкого прийому потужність апарата автоматично підвищується до максимальної величини. Рекомендується або втриматися від тривалих переговорів або знайти місце зі стійким прийомом.
    4. Якщо у Вас є дача або заміський будинок, то найкращим виходом буде використання стаціонарної зовнішньої кругової (наприклад, автомобільної) або спрямованої антени.
    5. Чималу небезпеку представляють також ретранслятори провайдерів. Антена такого ретранслятора постійно випромінює досить потужний сигнал, причому в усі сторони. Як із цим боротися. Переселяйтеся або подалі від антени або живете в панельному будинку. Арматури панелей трохи заекранує Вашу квартиру. Допомагає металева сітка на вікнах. Розмір осередку не більше 10 див.
    6. Застосування комплектів Mіnі Hends Free зменшує опромінення голови й перерозподіляє його на все тіло. Проведення комплекту працює як перевипромінююча антена. Не зваблюйтеся.
    7. Не псуєте антену телефону. Зміна її геометричних розмірів, вигин, крутіння неминуче погіршує умови прийому й потужність передавача неминуче збільшується. Використайте тільки фірмові, рідні антени.
    8. При виборі моделі телефону перевагу віддавайте апаратам із зовнішніми антенами й гарної заявленої в характеристиках чутливістю.
    Все вищевикладене ставиться також і до радіотелефонів підвищеної дальності. Як правило, збільшення дальності досягається збільшенням потужності до одиниць ватів. Це вже, по суті, радіостанція. Попрацювавши на ній пари років, можна зовсім безкоштовно одержати короткозорість або, приміром , рак мозку. Чи потрібна Вам така послуга? Рішення за Вами.



    Розділ: Екологія | Переглядів: 1651 | Додав: terno | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar